Watch full video

Woods Bagot Melbourne Studio

Reinforcing Social and Collaborative Environments Workplaces

The Melbourne studio embarked on a consultative workplace strategy to gather feedback from all staff who would be using the space. The feedback indicated an overarching desire to work collaboratively but also to enable social gatherings. While this set the planning principles for the fit-out, what was still missing was a conceptual vision for the project.

It was at this point the design team considered the simple and inspirational cookbook by Ferran Adria, “The Family Meal.” Inspired by the dishes eaten everyday by the staff at the legendary El Bulli restaurant, the book focuses on the most important time of the day—when the chefs come together to socialize, share ideas and collaborate.

Read more

Woods Bagot Principal and design leader Bruno Mendes said the project deployed a sense of domesticity to the workplace setting. Based on the notion of gathering, the various formal and informal spaces within the studio were formed around a large central space at the core of the floor plate. Stitching together a variety of informal and formal workspaces, it also forms the main assembly space functioning as an open auditorium by connecting the two levels of the studio while providing a platform for invited speakers, movie nights and dancing on Friday nights. Its connection to the main staff lunch area and through to workspaces was critical to reinforce the social and collaborative agenda.

Monumental in gesture and application, timber was the material of choice. Defining each of the key spaces within the studio, the timber weaves itself into natural steel plates which are used as transitional elements to define the various level changes. The physical result is a studio which is more akin to the nuances of “living” as opposed to “working.”

Client

Woods Bagot

Status

Built

Location

Melbourne, Australia

Completion Date

January 2016

Size

2,000 square meters

Awards

World Architecture Festival, INSIDE (2016) – Shortlisted, Office

2016 IDEA Workplace over 1000sqm Winner