Future Framed

Interconnected Mixed-Use Precinct Elevates Adelaide’s Sustainability Agenda

Tonsley Park Redevelopment Main Assembly Building and Pods

The objective of the Main Assembly Building (MAB) was to create a highly flexible, mixed-use precinct under an “umbrella” of the existing structure. Whilst respecting the structure of the MAB in its current form, Woods Bagot created a comprehensive design for the adaptive re-use celebrating the industrial heritage of the Mitsubishi Motors building and creating a unique destination and contemporary public space.

The detailed design of the MAB ensures an economically, socially and environmentally sustainable response to the site. An internal layout delivers a clear yet flexible allotment plan which highlights and adequately deals with the complex issues associated with land titling under the existing structure.

Project details

The internal demonstration ‘pod’ buildings are situated under the MAB roof structure. The demonstration pods show future tenants possible building configurations that are attractive, adaptable, flexible and highly functional for a variety of uses including use by multiple tenants within one pod.

Woods Bagot led the master plan consortium for the 61-hectare Tonsley Park Redevelopment site and was lead architect for the adaptive reuse of the Tonsley Main Assembly Building (MAB) and design demonstration pod tenancies. One pod was designed by modular building specialists Tridente Architects, while a second pod was designed by Woods Bagot.

Location
Adelaide, Australia
Client
Renewal SA
Size
47,000 square meters
Status
Built
Completion Date
2015
Sustainability
Six-Star Green Star – Communities accreditation, Green Building Council of Australia
Awards

UDIA National Award (2017) – Winner, Urban Renewal

Australian Urban Design Awards (2017) – Winner, Large Scale Project

AIA National Awards (2016) – Winner, David Oppenheim Award for Sustainable Architecture

WAN Awards (2015) – Winner, Adaptive Reuse (Woods Bagot & Tridente Architects)

Instead of adopting a typical industrial park approach, the design prepares for a thriving community within the site.

The project helps to set the esthetic and experiential tone for the emerging industrial employment precinct.

Related