Watch full video

Paramount by the Office Space

Business-in-Residence Suites Deliver Discreet Luxury in Historic Paramount Building.

An innovative adaptive re-use design, Woods Bagot has transformed the upper ground level of Paramount House into a tailored shared working environment, creating 22 handcrafted suites for creative and niche business activity. The design celebrates traditional joinery and artisan skills, while honouring the building’s heritage.

A single concept plan set the functional brief, followed by a series of organic conversations between the designer and the maker. The design solution was intrinsically conscious of space and place, original concept, quality of delivery and user experience.

The 1940s heritage architecture set a certain geometry for the interiors. Spatial planning metrics of the office modules was key to fulfilling the brief. Developing the size and composition of each suite was pertinent to the project’s success. Careful consideration of floorplate efficiency and scalability of suites (ranging in capacity from 1-3 people) supports and reflects the growth of the businesses housed within. Circulation in and around the modules promotes collegiality by encouraging serendipitous encounters.

Recognising and celebrating the original curved shell of the building and its internal fabric of timber-clad walls made for a stronger design outcome. A refined scheme, materials were predominantly carved from a single source, while contrasting elements such as tan leather, stone and brass signal a transition between the old heritage fabric and the new.

Process.

01

Contemporary modernist

Woods Bagot conceived a thoughtful environment for working and business interactions that compliments the original Art Deco elements of the building. The styling is ‘contemporary modernist’, with handcrafted office suites and celebrated mid-century design pieces from Walter Knoll and Bassam Fellows.

Accents of ceramic, leather and burnished brass create a refined and elegant palate. The design, facilities and professional services achieve a cohesive narrative of discreet luxury that is in harmony with the building’s defining architecture and modernist ideals.

"Creating a bespoke office environment was achieved by balancing the original architecture of the building with modern, luxurious interiors," said Principal Domenic Alvaro.
02

Geometry for the interiors

A handpicked site, the heritage building set a certain geometry for the interiors. Recognising and celebrating the original fabric of the Paramount building and its reinterpretation made for a stronger design outcome. It was about creating a simultaneously functional and aesthetically beautiful experience in every detail.

“The building’s signature form is echoed in the softly-curved handmade timber office suites that wrap around the contour of the floor plate. An intricate three-dimensional feature ceiling of timber and brass links the individual elements within the office, creating a compelling aspect both within and from the street,” said Principal Domenic Alvaro.

Details.

Client

The Office Space

Address

New South Wales, Australia

Area

294 sqm

Status

Completed

Completion Date

June, 2015

Team 

Domenic Alvaro, Todd Hammond

Awards

World Architecture Festival, INSIDE (2016) - Winner, Office
Interior Design Excellence Awards (2016) - Shortlisted, Workplace under 1,000 sqm
Royal Australian Institute of Architects, NSW (2016) - Winner, Interior architecture
Belle Coco Republic Interior Design Awards (2016) - Winner, Commercial Interior
Australian Interior Design Awards (2016) - Shortlisted, Workplace design


wechat qr code