Over/Under Kiosks

Curvy Concessions for New York’s Seaport District Add to its Expanding Pop Up Business

The pair of 150-square-foot kiosks that serve as both installations and drink stalls for the Riverdeck in New York’s Seaport District. Characterized by complementary curves that appear to fit together like puzzle pieces, patrons enjoy views of both the Brooklyn Bridge and East River.

During the design process, the project was initially conceived from a solid block that was split by a sinuous curve to achieve two volumes. One half, “Over,” provides shade while “Under” slopes downward to create a bench. Both are topped with a green acrylic roof that filters the light and alludes to the Heineken beer the kiosks serves.

Read more

Standing at 10 feet tall, each piece is comprised of 800 aluminum cylinders covered in a powder-coat finish. The individual parts were bolted together to create the exterior shell that could stand on its own with an internal frame. From inside, the effect is a bespoke lighting installation varying in multiple hues, shapes, and depths resulting from the angled curvature cut into the tubes’ ends.

Client

Howards Hughes Corporation

Status

Built

Location

New York, New York

Completion Date

2018

Size

150 square feet each; 14 square meters each

2019 Architizier A + Awards, Special Mention in Cultural – Pavilions

The 150-square-foot installations are situated on the Heineken Riverdeck of the recently renovated Pier 17.

The design concept, part of a master plan by SHoP Architects for the Seaport District, required a 2D form consistent with the surroundings.

“Over/Under” was engineered and fabricated by KAMMETAL, a full-service metal fabrication company based in Brooklyn.

It was fully prefabricated before being brought to the site, starting with the 3D laser cutting of 1600 unique six-inch aluminum tubes.

At ten feet tall, each structure consists of 800 cylinders that were bolted together to create a free-standing shell.

The installations lay bare except for a green acrylic cover for rain protection and part of the Heineken branding strategy.

The effect is a bespoke lighting installation varying in multiple hues, shapes, and depths from the angled curvature cut into the tubes’ ends.