Commonwealth Bank of Australia, Axle at South Eveleigh

A Forward-Thinking Workplace Prioritizing Technology and Innovation

This transformative environment will anchor the capital’s new technology and innovation district and serve as an incubator for the organisation’s digital future. Standing at eight stories, the new building harnesses the communal and craft-based concept of the railroad workshop that once operated on the historic site, providing the 4,000 employees with the best spaces, tools and techniques to bring new ideas to life.

The design encourages staff to step outside the digital and into a tactile world. Complementing the prevalence of timber, large elements of the base build are exposed—such as the concrete edge beams—authentic to the history of the site and conveying that this is not a traditional corporate environment. Biophilia is woven through the workplace, with indoor gardens, ample daylight and terraces on both level one and level seven. The project is targeting a 6-Star Green Star and a high NABERS Tenancy Energy rating.

Read more

The building’s atrium edge demonstrates a commitment to collaboration. Activated by open collaborative spaces, recessed meeting rooms, and expressed timber room pods, the dynamic and totally flexible space offers opportunities for intellectual exchange and impromptu conversation. Connected to the community, authentic and tactile in its finish, the atrium serves as a viewing point for internal activity. Circulation—including a range of stair types and pathways—weaves in diverse, non-linear routes to invite exploration and interaction.

The agile model is an evolution of the company’s own workplace strategy prototyped in Darling Square. Conceived as a miniature city, the mix of structured and personal spaces provides settings for collaboration balanced by those for independent tasks and retreat. Café-style meeting areas, multipurpose rooms for groups, secluded private booths and outside terraces give staff the freedom to connect from wherever. The clear delineation of these areas invites intuitive movement among them. Technology has been simplified and unified, allowing teams to work effectively in real time, no matter where they are. Booking of meeting rooms and entry to the building and lockers are all accessible from a smartphone app. 

Client

Commonwealth Bank of Australia

Status

Built

Location

Sydney, Australia

Completion Date

2019

Size

42,000 square metres

Collaborators

fjmt

Davenport Campbell

On the ground floor, a business lounge and a café are settings for quiet concentrative work and retreat, or informal meetings.

Conceived as a porous destination, the workplace destination also functions for the greater community with its extensive retail amenities, cafés, restaurants and recreation facilities.

Each level has two mini and two major hubs, and nested spaces for contemplation and ideating.

A tiered timber amphitheater within the atrium provides employees an informal assembly space.

Axle features ample collaborative space in comparison to typical workplaces.

The workplace strategy achieves flexibility through simple sitting and standing workstations rather than an open layout.

The Boab is a micro-architectural installation that anchors the Clubspace and provides a destination for socializing.

Bookable hubs and spaces situated away from the main circulation are for contemplation and regenerating ideas.