Tech Tropics

Indonesia’s Largest Telecommunications Company Makes its Mark in Jakarta’s Business District

Telkom Landmark Tower

The new headquarters complex for Indonesia’s largest telecommunications provider establishes a powerful presence in Jakarta’s central business district and provides a modern work environment for this forward-looking industry leader. The new building consolidates Telkom’s staff, provides premier staff amenities, and signals the company’s continued prominence within Indonesia’s telecommunications industry.

Talk to Richard Fenne about Workplace Architecture

Project details

Situated on one of Jakarta’s main downtown thoroughfares, the complex integrated an already existing building that was updated and integrated with two new buildings to create an interconnected campus centered around the main 219-meter-tall office tower. A multi-story podium links the three buildings and provides the complex with a wide array of amenities including food and beverage, auditorium, retail space, a fitness center, and a mosque. The podium also establishes public connections across the complex and elevated outdoor shaded space.

Informed by the cultural and historical context, the proposed façade design combines two building skins – a contemporary dichroic glass coupled with an ornate metal screen inspired by the batik patterns found in traditional Indonesian textiles. These performative sun-shading façades will reduce heat gain by 30 percent, filtering sunlight and casting intricate shadows throughout the main public spaces.

Location
Jakarta, Indonesia
Client
Telkom Group
Area
115,500 square meters
Status
Built
Completion Date
2017
Awards

Bronze medal in the 9th edition of the annual MIPIM Asia Awards in Hong Kong

Talk to Richard Fenne about Workplace Architecture

Situated on one of Jakarta’s main downtown thoroughfares, the complex integrated an already existing building and with two new constructions to create an interconnected campus.

The façade design combines two building skins with an ornate metal screen inspired by the batik patterns found in traditional Indonesian textiles. The tower’s circumferential form is determined by the dynamic site conditions and surrounding view corridors and, as it rises, transforms into a four-cornered crown.

The tower’s circumferential form is determined by the dynamic site conditions and surrounding view corridors and, as it rises, transforms into a four-cornered crown.

Related