Home Destination

Spanning an entire city block, the masterplan is of a larger regeneration of the downtown area, forming a link between its local community and the Georges waterfront.

The Paper Mill

The Paper Mill encompasses a variety of high-rise residences, ground floor laneway apartments and townhouses, within a verdant and amenity-rich setting. Landscaped gardens and pedestrian pathways weave through the permeable grounds, connecting to new retail and dining spaces.

 

Project details

At the heart of the development is the adaptive re-use of the Paper Mill Building itself—one of the only surviving early-20th-century industrial buildings in Liverpool. Restored externally, the building will be overhauled? internally to provide retail and formal dining space alongside farmer’s markets, cafés, pop-up shops and public workshops for the public to enjoy.

The three residential structures—the Paper Mill tower, the Bindery and the Guild—mediate the typical riverside typology and the future high-density scale of the area, with low podiums inhabiting the transitional scale. Constructed predominantly of brick and weathered steel, the buildings all share a language of materials inspired by the site’s historical context. Stone and metal panels vary in color and pattern to lend each address a unique identity.

 

 

Location
Client
Size
Status
Completion

Adjacent to the Paper Mill itself is a residential tower of the same name. Located at the river’s edge, the slender 24-story building serves as the development’s entry and cornerstone. Housing 12 oversized units per floor over a five-story brick podium, the bifurcated concrete volume is connected by a sky bridge and accented by single- to triple-story planes that frame the rooftop gardens and provide weather protection. Large apertures cut into the roof and wall planes draw solar access deep inside.

 

The Guild comprises the second release of the development. Stepping down in scale, its 14 stories feature 83 residences set within darker shades of metal cladding folded into timber planes.  Glazing generously used in the double-height ground level and elevator lobbies lend them transparency and take advantage of the vistas to the river and communal open areas.

 

The Bindery’s two-story, terrace-style residences are articulated in brick with glazed balustrades and highlight the emerging more granular residential scale. Their horizontal rhythm of staggered punched balconies and window openings form a pattern for ample private outdoor spaces and privacy screens. Hearkening back to the industrial saw-tooth composition, enlarged openings at the edges soften the façade lines. Three sky bridges, as well as lounges and rooftop gardens, give residents room for leisure.

Related Projects