Watch full video

The Garden House

Multi-residential Design Offers Privacy, Sustainability, Tranquility & City Living.

The Garden House offers all the convenience and vibrancy of city living in a tranquil environment. Situated opposite the Royal Carlton Gardens and the Royal Melbourne Exhibition Centre, the cosmopolitan buzz of Lygon Street and the delights of Melbourne’s CBD are all within walking distance.

This residential development comprises 49 luxury apartments over five levels, with 61 car parking spaces at basement level and four spaces at ground level. There are also three separate townhouses accessed via Grosvenor Place. The ground floor includes both commercial and retail spaces.

The structure comprises a three-storey textured masonry podium, elevated off the ground plane with a series of columns and splayed piers. The podium offers deep-set, angled concrete integrated balconies and external louvre blinds providing shade to the north and visual privacy to the south.

Strong sustainability principles have been incorporated including double glazing, smart lighting, rain water harvesting, external shading, positive thermal mass and landscaped terraces and gardens.

Nearby Carlton Gardens inspired visual and physical connectivity via the use of large windows and terraces. A plethora of landscaped planters further enhance this award-winning development.

Process.

01

It's all about location

In an exclusive location on the edge of the UNESCO World Heritage-listed Royal Exhibition Building and Carlton Gardens, and just minutes from the CBD, The Garden House offers luxurious residences complemented by proximity to transport, entertainment and the area’s inherent cafe culture.

The corner site is bound by divergent typologies. 

There was no single urban character from which the proposal drew influence; in fact, the solution by necessity needed to respond to numerous urban characteristics. No single urban influence dominated in the design analysis and planning approval process.

02

Factoring in scale

A three-storey textured masonry podium is elevated off the ground plane with a series of columns and splayed piers. This elevation allows for entrances and gardens to exist under the 10.5m high podium. This 10.5m forms a typical low scale bulk familiar to the Carlton area.

Within this podium form are deep-set balconies and additional angled concrete integrated balconies and external louvre blinds, which provide shading to the north and visual privacy to the south from the high sight-line angle from the Panorama building.

The podium form wraps around to the west to create three individual townhouses fronting Grosvenor Place of a proportion and height typifying a Carlton terrace module.

03

Creating a sanctuary within a sanctuary

Each apartment has been designed around the philosophy of creating a sanctuary within a sanctuary. 

Generous sized bedrooms seamlessly translate into dressing rooms and en-suite spaces, creating a luxurious and private garden-side retreat. Comfort is immediately created by the use of soft sandy tones, timeless joinery and wool carpets underfoot.

Details.

Client

Piccolo Developments

Address

Melbourne, Australia

Area

48,400 ft2

Status

Completed

Completion Date

2011

Awards

Urban Development Institute of Australia Award for Excellence

  • President’s Award, Most Outstanding Development in Australia
  • National Award, Medium Density Housing
  • Victorian State Award, Medium Density Development

Property Council of Australia / Rider Levett Bucknall Innovation and Excellence Awards (2013)

  • Best Residential Development
wechat qr code