The Englefield

Contemporary Apartments Distill the Classic Luxury of Private Homes

This collection of seven residences arranged over four levels offers the indulgence of a luxury home paired with the convenience of apartment living. Comprised of six condominiums across the lower three floors topped with a penthouse, the development imbues a sophisticated feel into its South Yarra setting. Taking cues from Englefield House – a 19th-century mansion that once presided over the area – the sculptural building adds to its upscale neighborhood located just four kilometers from central Melbourne.

Read more

Each generously proportioned residence features windows integrated into three of out four of its walls allowing for natural light, elevated ceilings and large interior spaces. The designers considered how each apartment will be used with inhabitants’ daily habits. Emotive elements of arriving at home each day have been expertly tuned in a more compact version of arriving at a larger family house—with a lobby, porte-cochere and secure basement parking providing a safe and inviting transition. With a focus on personal service, the private lobby houses seven individual valet stores for the secure storage of groceries, parcels and dry cleaning.

The exterior aesthetic is echoed in elements apropos to the apartment interiors, such as the outlines of the joinery and the monolithic form of the fireplace at the heart of each living room. Detailing and solid timber joinery throughout each home—seen in vanities, headboards and generous open shelving—help to define space and provide functional storage and display opportunities, while allowing daylight to spill through.

The multi-house complex mature palette favors darker, richer tones. Materials include deep timbers, natural stone and aged bronze accents that are textured and remain true to their inherent qualities. Soft and tactile, these surfaces are inviting to the touch.

The landscape has been conceived as an additional material, seamlessly intertwining the greenery with metal and stone. Natural Australian bluestone offset by deep windows reveals a rich and textural frontage to Chambers Street, while lush vines grow down out of their planters and embrace the façade. From every room, there is a constant connection to greenery, with bay windows and terraces opening out to the green surrounds. Standing seam cladding grounds and caps the building in a continuous line.

Thoughtfully designed to maximize passive sustainability, each apartment has three aspects to daylight and air ventilation. Window openings were choreographed to ensure privacy and minimize heat load into the living spaces.

Fully integrated state-of-the-art home automation allows owners to customize their environment from anywhere in the world. Lighting, temperature and shading can all be controlled via an app-based smart system.

Client

Perri Projects

Status

Built

Location

Melbourne, Australia

Completion Date

January 2018

Size

1,900 square meters; 20,000 square feet

The sculptural bluestone façade acts as a simple canvas upon which the landscape will grow.

By reimagining the lobby and shared areas as a ‘neighborhood’, and each level as a well-loved “street,” the journey to each resident’s front door is reminiscent of arriving at a larger family home.

The design team focused on creating apartments that paid respect to the emotional connection owners have with their family homes, as well as ensuring a physical generosity of space.

A finely detailed fireplace takes pride of place in each abode’s living room. Offset by the raw texture of split-face slate wall tiles, the fireplaces create a striking monolithic form within the apartment interiors – matching the building’s outline.

The simple yet resonant palette is carefully balanced to create an authentic and refined finish to each feature and create a welcoming environment.

Kitchens and dining areas are spacious and functional, and ample storage is purposefully designed and integrated throughout.