Sunday Coventry Apartments

This Melbourne Apartment Complex Provides a Communal Space by Cutting Into its Mass

To avoid recreating another conventional apartment complex in Melbourne’s Southbank neighborhood, the design team considered what people look for when purchasing their first home. They arrived at a sense of community and came up with a 10-meter-wide internal atrium that would cut into the rectangular mass that formed an “H” with a linking bridge to each internal façade. The treatments for said façades have a distinctive look, flanked by colored glass, while the outside is made of concrete and metal louvres that provide shade for outdoor porches for some of the total 237 apartments.

Read more

To further optimize potential engagements among tenants, an outdoor pool, spa and entertaining area was integrated into the courtyard at the ground level. Tenants enjoy a built-in storage unit, which houses areas for washing, cooking, and storage, allowing for ample space within the units.

Client

Flagship Property Holdings Pty. Ltd.

Status

Built

Location

Melbourne, Australia

Completion Date

2013

Size

25,000 square meters

Awards

Interior Design Excellence Awards (IDEA), 2014 (Winner, Multi Residential)

Read more

Dulux Colour Awards, 2014 (Commendation, Multi Residential Interior)