Cubus

Cubism Influence Further Modernizes Hong Kong Skyline

Hong Kong’s striking Cubus development began with a clear vision. Set within the Causeway Bay, shopping mecca and one of the most densely populated areas of Hong Kong, this vision was to create a landmark building able to differentiate itself through a strong identity and retail lifestyle programme. 

Impressed by the vision articulated in Treasure Towers — a paper published by Wood Bagot’s in-house vertical retail design research group — developer Great Felicity reached out to Woods Bagot to undertake a 25-storey shopping mall focused on lifestyle and F&B.

Inspired by this focus, Woods Bagot employed ice cubes as a motif in developing its design concept. This translated into giving the tower a Cubist feel with the streetside facade tilted out and stacked to resemble the corners and edges of ice cubes piled up in a tall glass. Woods Bagot also studied ice cubes for their light-emitting and transparent yet opaque qualities. These were transformed into simple geometries such as triangular shapes, using materials such as fritted glass, and applied throughout the building, including in the entrance feature wall and lobby and in the building’s intriguing fragmented facade.

Details.

Client

Great Felicity Ltd.

Location

Hong Kong, China

Area

5,640 square meters

Status

Built

Completion Date

2010

Awards

Asia Pacific Property Awards 2011 Best Retail Architecture Five Stars Award 

3rd China Lighting Design Competition 2011 Second runner-up

wechat qr code