The University of Melbourne School of Engineering Student Learning Centre

Innovative, Adaptable Environment Responds to Teaching and Learning Shift

The redevelopment of University of Melbourne’s existing library into a Student Learning Centre (SLC) embraces the new Melbourne model of teaching and has contributed to the university’s on-campus experience.

The SLC fosters the idea of a community of learners and celebrates the tradition and excellence of the Engineering Faculty, acting as the life and centre of the faculty.

Read more

The redevelopment facilitates collaborative learning by providing a number of formal and informal spaces, acting as a point for interaction and social activity in an adaptable environment.

It includes two pivotal classrooms – each accommodating classes of 60 students – and associated formal and informal study areas. These formal classroom settings are designed to support collaborative learning approaches. While the informal study areas provide a place for students to continue work after class, to work in groups and as individuals, or a place simply to socialise.

Client

The University of Melbourne

Status

Built

Location

Melbourne, Australia

Completion Date

February 2008

Size

1,120 square meters