Qatar Science & Technology Park

Innovative Design Blooming in One of the Harshest Climates on Earth

Rising from the sand dunes, the Qatar Science and Technology Park (QSTP) brings together the best in design and business practices, creating a world-class environment for technology development. QSTP is a key initiative of the Qatar Foundation in its drive to diversify the economy, create highly skilled jobs and to establish Qatar as a knowledge economy in the Middle East. The architectural aesthetic is striking and contemporary, whilst respectful of the Qatari culture and designed for the desert climate.

Read more

The masterplan encompasses 123 hectares of land which is integrated with the facilities of the Qatar Foundation, its new teaching hospital and its new convention centre. The vision for the project was to create a robust, flexible Masterplan that could accommodate unforeseeable restaurant and dining needs by providing maximum flexibility in plot sizes and arrangements while emulating the spirit of vernacular walkable Gulf Arab Urbanism.

The winged structure provides shelter from the hot desert sun, linking the buildings and encouraging people to move freely between the activity hubs in the tenant building, atrium spaces and the Incubator Centre’s retail outlets and service facilities.

All the building facades incorporate double skin metal and glass external wall zone which assists the control of heat gain and reflects light back into the interior spaces, reducing the loading of artificial lighting required deep in the building. Double-glazed high-performance window systems were also utilized to reduce the amount of heat loading on the building.

Client

Astad/Qatar Foundation

Status

Built

Location

Doha, Qatar

Completion Date

2012

Size

123 hectares

Capitalizing on its strategic location, the iconic Incubator Centre is the nucleus of QSTP. Located at the centre of the site on an elevated podium, it has an aeronautical quality and appears to defy gravity which gives it a subliminal presence in the landscape.


By elevating the IC building, the whole undercroft podium spine was given over to public areas and retail tenancies including banking, travel outlets, prayer rooms and other amenities. 

All the building facades incorporate double skin metal and glass external wall zone which assists the control of heat gain and reflects light back into the interior spaces, reducing the loading of artificial lighting required deep in the building. Double-glazed high-performance window systems were also utilized to reduce the amount of heat loading on the building.

wechat qr code