Christchurch Convention Center

Civic Building Joins Earthquake Recovery Plan for Christchurch, New Zealand

The Christchurch Convention Center Precinct is one of seventeen “anchor” projects initiated as a part of the Christchurch Central Recovery Plan—a 100-day collaboration process where architects and urban planners devised a recovery program for the central business district affected by a 2011 earthquake. Located in the heart of Chirstchurch, the new building, which is being designed in association with Warren and Mahoney, is capable of hosting up to 2,000 delegates for a variety of national and international events and includes a 1,400-delegate auditorium, a 3,600-square-meter exhibition hall and 1,600-square-meters of meeting rooms overlooking the nearby Victoria Square. Designed to reflect the fluid curves of the region’s braided rivers, the main entrance to the centre opens to Oxford Terrace and the Avon River, giving visitors easy access to Te Papa Ōtākaro/Avon River Precinct and creating a space for civic events. The concept of braided rivers was a key driver for the façade of the building. Fluid and organic in nature, they wrap their way around the building defining entryways and revealing framed views of the surrounding context.

In association with Warren and Mahoney

Details.

Client

Otakaro Limited

Location

Christchurch, New Zealand

Area

17,000 sq m/183,000 sq ft

Status

In Construction

Completion Date

December 2019

wechat qr code