1 William Street

Sculptural Tower Provides Connectivity Along Brisbane River

The new commercial office tower at 1 William Street was designed to accommodate the Queensland Public Service while providing a symbol of its strong sense of purpose and identity.

Positioned on the banks of the winding Brisbane River, the form of the tower reflects the river with its glazed façade. Throughout the day, the cladding also reflects the changing colors of the sky. A sharp chamfer facing outward towards the state of Queensland defines the crow of the tower, creating a striking visual profile. There, guests can access the splayed rooftop terrace to experience the sub-tropical climate and enjoy unparalleled panoramic views of the city.

Read more

Conceived from the inside-out, a full-height atrium enables a non-hierarchical, inclusive work space. Connectivity on and between floors was a key driver to fulfilling the brief, with a variety of workspaces delivering both individual and team-based activities.

Drawing inspiration from the Queensland landscape, the finishes scheme echoes the natural environment, bringing the outside with colour, materiality and texture. Building on a neutral base palette of cream, lightly stained timber and grey tones, each level of the building moving up the tower takes cues from native flora and fauna.

Client

Cbus Property

Status

Built

Location

Brisbane, Australia

Completion Date

October 2016

Size

120,000 square meters

 

 

 

The project now provides a much-needed connection within the city that previously did not exist between the Botanic Gardens, Brisbane River, and street level leading into the workplace. At ground level, the building is lifted so that the building appears to float over a dynamic network of pedestrian and view corridors that connect the site to its surroundings.

The form of the tower is angled away from the Brisbane central business district so it sits sensitively within the immediate context but also looks outward to the interior of Queensland.

The innovative central core floorplate allows for interior to be a porous, usable environment, creating a complete floor solution instead of the traditional central core solution.