Watch full video

Wynyard Walk

Pedestrian Link in Sydney Reconsiders a Commuter's Experience

In the heart of Sydney sits Wynyard Walk, a fully accessible pedestrian link focused on fluidity. Using large, sinuous volumes of space without any physical interruptions for pedestrians to walk in, the design challenges the perception of a commute by shifting the emphasis from efficiency of travel to the quality of experience.

Perhaps the most impressive feat of the site is that it cuts the walk from Wynyard Station to the Barangaroo waterfront from 15 minutes down to six by avoiding steep inclines and road crossings in the city’s central business district.

The design concept draws on the natural geology of the Sydney Basin, with its landscape of deep cliffs, gorges, beaches and estuaries carved by erosion. This inspired certain materials, such as concrete and stone to ground the project, while lighter elements such as glass and metal provide airy canopies that filter natural and artificial light. 

To anticipate how people would act in this space, they considered how people follow the path of least resistance when they are in water. To promote linear movement, certain materials and detailing such as LED strip lighting and transparent glass panels were incorporated for wayfinding. The shape of the canopy was parametrically designed and tested in wind models to safeguard it for weather protection while allowing fresh air and natural light in.

Currently, the station digests about 20,000 commuters an hour. The western portal and glass canopy acts as the most visible landmarks of the project, increasing traffic capacity of the station to meet current and future demands.

The full design plan also injects other developments to make the site more cohesive. In addition to the nine-meter-wide pedestrian tunnel, the full plan also includes a bridge, plaza and a new civic building.

Process.

01

Principles of Sustainability.

Principles of sustainability drove the design solution, with consideration for maintenance over the project’s 100-year life span. A lifecycle costing analysis of the tunnel lighting reduced the carbon footprint, with natural daylight supplemented by the use of LED strip lighting throughout the project. Materials were selected for environmental performance. For example, the use of GRC panels instead of precast reduced the need for steel reinforcement. All materials can be recycled or contain recycled content for future reuse.

Designed as a piece of socially sustainable infrastructure, Wynyard Walk enhances the experience of (projected) 20,000 commuters per hour via a timeless architectural form complemented with integrated digital art. Positioned at the Clarence Street entrance of the Station, the 23-metre wide Wynscreen combines art, culture and LED technology to create a series of visual experiences.

Connecting one of Sydney’s busiest transport interchanges to Barangaroo through architectural expression, Wynyard Walk has created a unified identity and civic presence, delivering a socially sustainable piece of infrastructure to Sydney’s CBD.


Details.

Client

Transport for NSW

Address

Sydney

Area

1,600 sq m

Status

Completed

Completion Date

December 2016

wechat qr code