Victoria University

Interdisciplinary, Student-Run Clinic Aids Education and Health.

The Interprofessional Student-Led Health Clinic at Victoria University’s Werribee campus provides an interdisciplinary health service, adding to existing health services in the western suburbs of Melbourne. The clinic will be run by students under academic and practitioner supervision, allowing students to fine tune their clinical skills while providing much needed health services to the community.

Focused on healing, wellness and learning, the clinic’s community-centred architecture allows interprofessional health teams to work together with the public to develop better health outcomes. The building reflects a sensitivity to the clinic experience, avoiding the look and feel of a traditional health clinic. The design aims not only to reflect a unique health service offering, but to provide a sense of community beyond the traditional health facility.

The two-storey, U-shaped structure envelops a north facing courtyard space. Its splayed and angular crevassed form takes inspiration from the native landscape of Werribee Gorge and River. The central glazed circulation space faces the courtyard, bringing the landscape into the building, and providing a sense of nature and wellbeing. Natural daylight has been utilised to full effect in these areas with north facing overhangs providing solar shading, while office and work areas have less glazing and operable blinds. The design provides a highly efficient building with easy occupant control over the local environment. The result is a non-clinical and welcoming environment for the community.

Details.

Client

Victoria University

Address

Werribee, Australia

Area

2,000 m2

Status

Completed

Completion Date

May 2014

Team

Sarah Ball, David Ley, Bruno Mendes, Matt Si


Approximate Value: 

AUD 14.3 million 


Scope

Architecture; Interior Design

wechat qr code