The Stables

Inspired By The Traditional 18th Century Members-Only Private Clubs.

Situated on Level 4 of the new grandstand building at Royal Randwick racecourse in Sydney, The Stables is inspired by the traditional 18th century members-only private clubs. True to its name, the design references horse stables, both through large architectural gestures such as a series of brass and timber-clad columns, and private rooms with operable doors, as well as through smaller details. The choice of raw materials such as antique brass, blackened steel, rough sawn, stained timber and comfortable leather-upholstered furniture articulate the design with bespoke detailing that references horse equipment such as saddles and bridles. The design intention was to create a series of distinct moments within the space. 

Four main spaces – the Members’ Restaurant, Terrace, Reading Room, and Music Room – are further divided to create intimate moments. The Members’ Restaurant is a large space divided by outsized cabinet de curiosites – or wunderkammers – inspired by Victorian drawing rooms and a series of bespoke banquettes. The Terrace’s main feature is the spectacular view to Sydney. Its colour scheme echoes the Union Jack, while outdoor rugs, planters and oversized rattan pendants evoke the atmosphere of a British colonial, tropical setting. The Reading Room features a pool table and low seating areas with bespoke chess- and backgammon-patterned table tops. Inspired by an Alice in Wonderland-moment, this space leads through to the Music Room via a large rotating bookshelf, complete with Moët & Chandon bar and private dining room.

Details.

Client

The Keystone Group

Address

Sydney, Australia

Area

1,200 m2

Status

Completed

Completion Date

2014

wechat qr code