Watch full video

Chongqing Landmark Riverside Park

Riverside Landmark Provides Authentic Cultural Experience.

Located in the central business of Danzishi in Chongqing’s Nanan District overlooking Chongqing Grand Theatre and Chaotianmen Harbour, on the waterfront between the Yangtze and Jialiang rivers, the Chongqing Landmark Riverside Park was a partnership between Hongkong Land and China Merchants Shekou Holdings.  

Woods Bagot responsible for the Chongqing Landmark Riverside Park’s retail and office tower public area interiors, bringing world-class standards and best practice for commercial and lifestyle development to thrive in its fast-growing market.

The development has a total gross floor area of 120,000 sqm. comprising shopping center featuring leading brands from around the world. The development also involved the habitation of one kilometer of marble stone streets as well as the renovation of the old French navy barracks.  The project was designed to become the first cultural tourism complex in Chonqqing. As a world-class destination in central China, the project features multiple attractions, including the city’s first Madame Tussauds, a waxwork museum to display famous people, and the Sea Life, the world’s largest aquarium brand. Both attractions are managed by UK-based Merlin Entertainments. Another creative appeal is “Maker Space,” to provide an enlightening experience for visitors with a taste of true Chongqing spirit.

Process.

01

A juxtaposition yet harmonious integration of multiple functions and different architectural styles

A dramatic design theme was created and implemented to respond to Chongqing’s maritime heritage by referencing nautical elements as well as its port that connects Chongqing to world trade in its past and present and its crossroad of East meets West. The theme is set in a contemporary environment with ultramodern interpretation of the elements, and completed with modern finishes that were chosen for aesthetic and practical reasons.  

To visually and spatially connect a complicated multi-level entry, mixed-used development that are linked to old streets with historical significance and charm.
02

Vision of People Architecture

At the main entrance into the mall, a pier-like portal frames the second level and extends out to welcome the visitors. The use of timber balustrades juxtaposed against glass and black painted metal bars is also another rendition of harbour piers that create rhythms and act as subtle directional cues throughout the setting. This is reinforced with a variety of lighting effects. When viewed in the main atrium, the cadence is evocative of the flowing rivers that draw the viewer’s eyes up to the ceiling, a theatrical vortex of light and movement. A setting for the Landmark Riverside event space, it was designed to allow for a high level of versatility in terms of sightlines, finishes and lighting.

The connection of Chongqing’s past and present is also a connection of its eastern culture meeting its western influence. Our designers were sensitive with their handling of the connecting spaces between the new architectural styles and the restored elements of the project. By intricately blending the different architectural styles, we created a harmonious assembly between the site’s local history and its modernity.  Most of the materials selected and applied throughout the project are locally selected to keep its carbon footprint low.

This project is momentous in rejuvenating a part of the city that is composed of historical and cultural components that are convincingly woven into a commercially sustainable retail, residential and leisure development to provide Chongqing citizens with a multi-dimensional modern landmark of international standard and facilities



Details.

Client

Hongkong Land, China Merchants Shekou Holdings

Address

Chongqing, China

Area

47,500 m²

Status

Completed

Completion Date

2016

Awards

ICSC China Shopping Centre & Retailer Awards 2017, Silver Award of Design / Development category

Real Estate Design China Award 2017

The Golden Bund Award 2017, Best of Commercial Space Design Award

wechat qr code