Watch full video

Assembly Apartments

Four Multifamily Complexes Provide Both Views and Privacy in Melbourne

The multifamily community draw on the local vernacular of North Melbourne with its four warehouse-inspired buildings referencing the many sawtooth roofed factories in the neighborhood. 

The overall assemblage creates a village-like environment. Carved out voids throughout the buildings create private balconies, and pop-out windows jutting out of the exterior let in natural light and views to the downtown area—elements often ignored in these types of projects. 

Using natural materials for its cladding, such as metal and zinc , the project achieves a “light-industrial” look with strong contemporary forms. Exposed concrete ceilings complement rich timber floors, while the open kitchen and living areas are loosely defined by varied ceiling heights. Methodical joinery made of timber in both the kitchen and bathrooms continues the minimal yet efficient design carried throughout the complexes. Complemented by porcelain tiles, the material-driven yet simple canvas is perfect for bespoke bathroom fittings. The finishes used on the balconies extend the boundaries of living areas, blurring the division between indoors and out.

A series of laneways in between the buildings make the community accessible, while a European-style courtyard at the ground level creates a protective and private space for residents during the year. On the roof, residents can access a terrace that extends their living quarters and provides views to the surrounding neighborhood.

Photography Credit: Trevor Mein

Details.

Client

Cbus Property

Address

North Melbourne, Australia

Area

9,000 sq m/97,000 sq ft

Status

Built

Completion Date

June 2016

wechat qr code